Roze Hallen 55+ zelfbouwgroep voor LHBT-gemeenschap

Public op donderdag 6 December 2014.

(december 2014 – april – 2015)

De coöperatieve vereniging Roze Hallen realiseert momenteel een woningcomplex aan de Bilderdijkkade in Amsterdam West.

In 2014 schreef de gemeente Amsterdam een competitie uit voor de ontwikkeling van vijf kavels aan de Bilderdijkkade op het terrein van de voormalige tramremise bij de Kinkerstraat. Uitdagende onderdelen zijn substantiële duurzaamheidseisen. Een van de kavels is speciaal bedoeld voor 55+-bewoners waarvoor een nieuw perspectief op gemeenschappelijkheid en zorgvraag centraal staan.

Het initiatief voor Roze Hallen 55+ is ontstaan uit het netwerk van Outforever. Dit netwerk richt zich op de realisatie van woningen voor homo´s, lesbo´s, biseseksuelen en transgenders, de zogeheten LHBT-gemeenschap. Voor de realisatie van het appartementencomplex is de coöperatieve vereniging Roze Hallen 55+ opgericht.

Met de gemeente Amsterdam is een optieovereenkomst afgesloten, die de vereniging het recht geeft om de woningen tot ontwikkeling te brengen. De woningen, van 60 tot 110 vierkante meter groot, worden geheel naar eigen smaak van de bewoners ingericht. Sinds november 2014 is een hechte groep ontstaan die de plannen verder ontwikkelt. Naast de bouw van de woningen richt de groep zich ook op het vinden van een nieuwe vorm van “gemeenschapszin” en een duurzame relatie met de buurt.

Als procesbegeleider ondersteunde Hup management en advies de groep onder andere bij het tot stand komen van de hechte groep. De ondersteuning is ook gericht op de realisatie van de coöperatieve vereniging, het inrichten van de organisatie en het geven van invulling aan de gemeenschapszin. Dit laatste door het maken van plannen voor een gemeenschappelijke ruimte in het wooncomplex en het organiseren van gemeenchappelijk gedeelde diensten en functies.